Cellulaire automaten zijn fascinerend. Door hele simpele regels toe te passen op een veld met zwarte en witte vierkantjes ontstaan er schijnbaar emergente organische patronen.

Langton’s mier (Langton’s ant) is een voorbeeld van zo’n patroon. Het is extreem simpel: je hebt een veld van witte blokjes. De mier wordt op een willekeurige positie neergezet en krijgt slechts twee regels mee:

* Staat de mier op een wit vlak? Maak het vlak zwart, draai de mier een kwartslag naar rechts en ga rechtdoor.

* Staat de mier op een zwart vlak? Maak het vlak wit, draai de mier een kwartslag naar links en ga rechtdoor.

Deze twee regels zorgen voor een chaotisch patroon wat na ongeveer 10.000 stappen plotseling ‘snelwegen’ gaat bouwen. Je kan het hier zelf zien. Het werkt altijd.

Geef je mening

  5 meningen

 • Anoniempje

  Bij 100.000 stappen genereerde deze mier iets wat leek op een qr-code. Als ik deze scan krijg ik alleen het cijfer 42. Hoe bizar is dat?

 • hay

  Wow, dat is wel een mooie ontdekking Anoniempje! En het blijkt maar weer dat 42 het ultieme antwoord is op alles 🙂

 • Anoniempje

  ik krijg 06026011 en dat is een veld vol papaverbloemen…..

 • maritsa

  Haha! Proberen jullie achter de taal van God te komen? Ik snap er nooit een reet van, maar vind het wel heel interessant. Fractals, vind ik ook van die gekke dingen. Of die mooie vormen op de mediaplayer. Jullie computerexperts snappen het waarschijnlijk. Ik vind het alleen maar wonderlijk!

 • Jonas

  Dit is bizar. Het is dus als 10.000 stappen eerder duidelijk wat er gaat gebeuren, ondanks dat het tot dat punt volkomen willekeurig lijkt. Het universum is een wonderlijk ding.